Situering


’t Heerenhuys Ursel is een voormalige notariswoning, gelegen in de hartje van het dorp Ursel. De omgeving is er verkeersvrij en op loopafstand vindt u een gratis parking. Aan de kerk (150 m) vertrekken er dagelijks bussen naar Brugge en Gent. In Aalter (5km) is er een belangrijk treinstation dat dagelijks verbindingen maakt naar Gent, Brugge, Oostende, Antwerpen, Brussel, Kortrijk, Rijsel (Fr.), Parijs (Fr.) … Ursel heeft tal van winkels, cafés en restaurants die dagelijks of in het weekend open zijn.

situering-'tmeetjesland-in-belgieWelkom
in het Meetjesland

Het Meetjesland is een streek in het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen in België. De rustige, landelijke regio ligt centraal tussen Gent, Brugge en Breskens(Nl.). In het noorden grenst het Meetjesland aan de Nederlandse grens. De hoofdstad van het Meetjesland is Eeklo. Maldegem en Aalter zijn andere grotere stadjes. In het noorden van de streek liggen voornamelijk polders, dooraderd met dijken en kreken. Centraal en in het zuiden vindt men het houtland met vooral bossen, akkers en weilanden. De kreken in het noorden van het Meetjesland ontstonden door grote overstromingen in de 14e en 15e eeuw toen de Westerschelde (de Honte) meermaals de polders blank zette.

Meetjesland_maak_het

 

Naamsverklaring Meetjesland

“Een meetje” is een oude vrouw, een grootmoeder. Zij weefden, dikwijls gezeten aan de deur, stukken lijnwaad. Op de Gentse markt werden die ‘meetjeslanders’ genoemd. In de 17de en 18de eeuw kende het Meetjeslandse platteland, vooral in het zogenaamde Houtland, een enorme lijnwaadproductie. Gent was in de 18de eeuw één van de belangrijkste lijnwaadmarkten van Vlaanderen. Meer dan 60% van de totale lijnwaadinvoer gebeurde langs de Noordwestelijke stadspoorten. In Waarschoot waren 821 wevers actief, in Lovendegem 800, in Evergem 651 en in Sleidinge 724. Er waren minstens vier spinsters nodig om één wever aan het werk te houden. Moeders, jonge meisjes en oude ‘meetjes’ moesten spinnen om de productie op peil te houden. De verklaring van de naam Meetjesland wijst wellicht naar de band van de streek met textiel.

 

keizer-karel in het meetjeslandEn wat met Keizer Karel?

Er is ook het prachtige maar volledige verzonnen verhaal over Keizer Karel die het Meetjesland zijn naam zou hebben gegeven. Keizer Karel was op jacht in de omgeving van Zomergem en Waarschoot. De moeders, die de faam van de populaire keizer als onverbeterlijke rokkenjager kenden, hielden hun huwbare dochters binnenshuis. Toen Keizer Karel op jacht was in de streek, zag hij alleen maar meetjes (oude vrouwtjes), die aan hun deur zaten te spinnen. Daarom noemde hij deze streek het Meetjesland, het land van de oude wijvekes of meetjes. Andere mogelijke verklaringen voor de naam Meetjesland verwijzen nog naar ‘een gemet’ een kleine smalle strook land, omzoomd door hagen of knotwilgen. In onze streek kwamen dergelijke percelen, waar men instond voor eigen groenten, veelvuldig voor. Het was het land van de gemetten, het mettenland met steeds meer de verbastering: het metenland, het ….. Meetjesland.

bar 850px smal

 

Natuurgebieden

1 Het Leen
2 Het Drongengoed
3 De Lembeekse bossen
4 De Meetjeslandse kreken
5 De Kraenepoel en Markettebossen
6 Het Leopoldskanaal en Schipdonkkanaal

 

Bekijk hier een aantal prachtige Meetjeslandse natuur- en cultuurfoto’s van Michel Eloot.

 

1 Het Leen

Het Leen is een provinciaal bosgebied, gelegen in Eeklo, Waarschoot en Zomergem. Heel wat wandelpaden zijn verhard. Fietsen is er toegestaan op de wegen. Het Bosinfocentrum (met gratis tentoonstelling), het arboretum en een bezoek aan de cafetaria (midden het bos) zijn aanraders.het-leen

het_leen-eeklo

Met dank aan Michel Eloot

'heerenhuys ursel natuur uitstap Het Leen

bar 850px smal

2 Het Drongengoed

logo-drongengoed_kleurHet Drongengoed is het grootste bosgebied van Oost-Vlaanderen en ligt op wandelafstand van ’t Heerenhuys Ursel. Voorbije jaren werd veel aan natuurbouw gedaan met prachtige heidevelden als resultaat. Je waant je eventjes in de Hoge Venen. Het is er zalig wandelen en fietsen. De historische Drongengoedhoeve, Het Jagershof, De Muze, De Koffiekan, Het Brigandje, Elckerlyc en andere horecazaken nodigen uit voor een bezoekje of een lekkere maaltijd.

'heerenhuys ursel natuur uitstap drongengoed3 'heerenhuys ursel natuur uitstap drongengoed1 'heerenhuys ursel natuur uitstap drongengoed2

bar 850px smal

3 De Lembeekse bossen

De Lembeekse bossen hebben een zanderige ondergrond. De dennenbossen dienden vroeger voor het stutten van mijngangen in de Borinage. Vandaag is het vooral een rustig en mooi wandelgebied met enkele gezellige horecazaken.

'heerenhuys ursel natuur uitstap De lembeekse bossen

bar 850px smal

4 De Meetjeslandse kreken

De Meetjeslandse kreken situeren zich in het noorden van de provincie, net tegen de Nederlandse grens. De fusiegemeenten Assenede en Sint-Laureins verdelen dit mooie stiltegebied met heel wat natuurwaarden in een oostelijk en westelijk deel. Kreken, dijken, smalle landbouwwegen en verre horizonten accentueren dit gebied waar het zalig fietsen of wandelen is. Er zijn een aantal mooie horecazaken waar paling op het menu staat! Een typische streekspecialiteit.

'heerenhuys ursel natuur uitstap De Meetjeslandse Kreken

bar 850px smal

5 De Kraenepoel en Markettebossen

De Kraenepoel en Markettebossen (Aalter-Bellem) liggen op fietsafstand van ’t Heerenhuys Ursel. Ooit maakte deze viskweekvijver in de Middeleeuwen deel uit van een groot heidegebied. Vandaag is de Kraenepoel een natuurgebied waar mooie vogelwaarnemingen kunnen worden gedaan.

'heerenhuys ursel natuur uitstap DeKraenepoel Aalter

bar 850px smal

6 Het Leopoldskanaal en Schipdonkkanaal

Het Leopoldskanaal en Schipdonkkanaal hebben een bewogen geschiedenis achter de rug. In de jaren ’50 en ’60 was de omgeving ‘smokkelgebied’, nog vroeger waren er hevige gevechten tussen geallieerden en Duitse troepen tijdens WO II. Het Canadamuseum in Adegem biedt de bezoeker een interactieve tentoonstelling over WOII aan. Fietsen en wandelen tussen ‘Stinker en Blinker’ is terugkeren naar een stukje geschiedenis van het Meetjesland en genieten van een prachtig kanalenlandschap!

kanaal

Met dank aan Michel Eloot

bar 850px smal